Om agility

Glädjen tillsammans med din hund på banan är starkt beroendeframkallande!

AGILITY – EN SPORT FÖR ALLA

Agility är en populär och fartfylld hundsport som går ut på att du snabbt och felfritt ska föra din hund runt en hinderbana som består av tunnlar, slalom, hopp– och balanshinder. Agility går på tid och marginalerna är små så det gäller att planera vägen runt banan så att den blir så snabb och effektiv som möjligt. Hindren måste också utföras på rätt sätt. Om hunden till exempel går in fel i slalom, river ett hinder eller inte trampar på de olikfärgade kontaktfälten vid balanshindrens slut får ekipaget fel. Agility bygger på ett nära samarbete mellan din hund och dig, där hunden tar hindren på ett självständigt och korrekt sätt och du visar vägen. 

Hunden måste vara lyhörd i hög fart och du måste ge hunden signaler i god tid. I agility får du använda kropp och röst hur mycket du vill, så länge du inte tar i hunden eller hindren. Det gäller att hitta en kommunikation som passar just dig och din hund, det finns många olika sätt att visa hunden runt en bana. Om du inte är så snabb själv kan du lära hunden att bli duktig på distansarbete och röstkommandon. Gillar du att springa själv finns alla möjligheter att försöka ligga före hunden och visa vägen med kroppen.

Förutom att vara en spännande och utmanande tävlingsgren passar agility utmärkt som fritidsaktivitet för familjehunden. Hunden får använda både huvud och kropp, samtidigt som relationen och samarbetet mellan dig och din hund stärks.

ATT TÄVLA I AGILITY

En tävlingsbana består av 15–22 olika hinder och hundens väg på banan brukar vara 150–200 meter lång.  Domarna ritar nya banor till varje klass och de tävlande har åtta minuter på sig att memorera banan innan klassen startar. Det ekipage som tar sig runt banan och klarar hindren i den följd som domaren bestämt med minst antal fel och snabbast tid vinner.

Det finns två olika typer av officiella tävlingsklasser; hoppklass och agilityklass. Skillnaden mellan dem är att i agilityklass finns det balanshinder med, det gör det inte i hoppklass. I Sverige tävlar hundarna i fem olika storleksklasser, vilket gör att alla friska hundar kan vara med och tävla. 

Det finns tre olika svårighetsgrader där klass 1 är den enklaste och klass 3 är den svåraste. Hunden kvalar upp till nästa klass genom sina resultat, ett kvalificerat resultat kallas för pinne. Det krävs tre pinnar i klass 1 för att få starta klass 2, sedan tre pinnar i klass 2 för att få starta klass 3. Hopp- och agilitypinnar räknas separat, så hunden kan till exempel tävla i hoppklass 3 och agilityklass 1.

Du kan tävla både individuellt och i ett lag tillsammans med dina vänner. För att få tävla i agility i Sverige behöver hunden vara över 18 månader gammal och föraren medlem i Svenska Agilityklubben eller en annan SKK-ansluten klubb, till exempel en brukshundklubb.

SPORTENS UTVECKLING

Agility är en relativt ung hundsport, som ständigt växer och utvecklas. Sedan startskottet i slutet av 1970-talet har agility gått från att vara pausunderhållning på Crufts i England, till en sport som utövas från hobby- till elitnivå av ekipage runt om i hela världen. Under Guldagility år vi se ekipage från ca 8 olika nationer.

Genom åren har sporten hela tiden utvecklats när det gäller hinder, bankonstruktion och tävlingsregler. Inte minst har inlärningsmetoder och handling utvecklats – allt med hundens säkerhet i fokus. Antalet utövare ökar hela tiden och med dem växer även startfälten. Det är ofta hundradelarna som avgör vem som vinner.

Agility är nu en av de största hundsporterna i Sverige och under 2019 genomfördes drygt 130 000 officiella agilitystarter på tävlingar från Ystad i söder till Kiruna i norr. Vanligaste hundraserna i agility är shetland sheepdog och border collie, men alla raser och blandraser är välkomna att delta på agilitytävlingar.

Agilityregeln

Agilitysiffran

Agilitynormalt

a